Поддръжка на пелетни камини

Пелетните камини комбинират модерната технология с добре познатият принцип на работа на традиционните камини на дърва, позволявайки по-ефективно, по-прецизно и не на последно място – по-икономично отопление с екологично чиста, рециклирана суровина.

За да можем да поддържаме пелетните камини в добро работно състояние, е нужно да познаваме основните им части и да разберем как всяка от тях спомага и определя работата на цялата система.

Как функционират камините на пелети

КАМИНИТЕ на пелети работят на прост принцип, с помощта на автоматизирана система. Вие трябва да заредите горивната камера с пелети, след което системата изпълнява автоматично подаването на пелетите за изгаряне. Процесът се контролира допълнително от система от термостати и вентилатори, които гарантират ефективното оползотворяване на получената топлинна енергия.

ГОРЕЛКАТА е базова част от вашата нова камина – там постъпва самото гориво и подава предварително загрят въздух под налягане. Горелките за пелети са с автоматично запалване. Правилната дозировка на гранулите (пелетите) и горещият въздух предопределят постигането на максимално ефективно и пълно изгаряне на горивото. Това е и принципът, който определя високата производителност на този метод на отопление.

ПЕЛЕТИТЕ (горивото) се подават към нагревателя от БУНКЕРА или пелетен резервоар.
Това се случва посредством ШНЕК СИСТЕМА позиционирана над горивното гърне. Шнекът  представлява дълга метална спирала, която равномерно отпуска и отвежда гранулите от бункера до горивното гърне. Скоростта му зависи от зададената програма и температура - колкото по-бързо се върти и подава пелети, толкова по-висока температура се постига. Количеството пелети, зареждани в горивната камера от шнека, се регулира от вграден датчик.

ГОРИВНОТО ГЪРНЕ е чугунен съд с перфорация, в него се случва смесването на пелетите с горещия въздух и фактическото изгаряне.

Горивното гърне еперфориран, чугунен съд, намиращ се в горивната камера. Там се случва смесването на въздуха и горивото, за да се произведе запалване. Пепелта от изгорелите пелети се събира в пепелник (метален съд, намиращ се в основата на горивната камера), който изисква периодично почистване.

ГОРИВНАТА КАМЕРА е от дебела стомана или чугун, подсилена и допълнително оребрена за по-добро топлоотдаване.

Автоматиката на пелетната камина управлява процеса на горене и се състои от контролер, термични датчици,  блок за автоматично запалване, електродвигатели, таймери, термостати и други, в зависимост от сложността, конструкцията и модела на камината.
Ефективност и безопасност

Основната разлика между пелетните уреди и традиционните камини (освен използваното гориво) е конвекторният принцип на работа. Пелетните системи и камини отопляват затоплят помещенията чрез конвекция - предаване на топлина породена от принудителното смесване на топъл и студен въздушен поток.

За да ефективна конвекцията е важно изпускателната система, която служи за безопасно изолиране и отвеждане на отработените газове извън дома, да е проектирана и инсталирана в съответствие с изискванията за безопасност.

Чрез вентилатор газовете от горивната камера се отвеждат към съществуващ комин. Опитът показва, че вентилаторът е най-ефективен, когато отвеждащата тръбата е монтирана под вертикален ъгъл.


Поддръжка и почистване

Почистването на пепелта трябва да се прави периодично и редовно, за да осигурите най-добри условия за работа на горивната система на вашата камина. Добрата новина е, че пепелта е много малко и почистването изисква много малко усилия в сравнение с традиционните камини или печки на дърва. Винаги спазвайте инструкциите към вашата камина. Ориентировъчно основното почистване на пепелта трябва да се прави поне веднъж седмично, но при активна употреба през отоплителния сезон може да се наложи и по-често.

За ежедневна поддръжка и почистване е препоръчително използване на специализирана прахосмукачка за пепел. Тези прахосмукачки са много сходни с големите професионални уреди, с които виждате да се почивстват например търговски обекти. Те са с увеличен обем на резервоара и филтри за фини частици, предназначени за почистване на пепел и прах.

Най-добрата препоръка по отношение на поддръжката и продължителното, безаварийно и ефективно ползване на вашата пелетна камина е да спазвате указанията за експлоатация на производителя/доставчика. Камини ХЕФЕСТ предлага удължен гаранционен срок за всички наши продукти.